7 Ağustos 2011 Pazar

Elma sirkesinin faydaları

Elma sirkesi; elma suyunun bekletilmesi ile elde edilen bir maddedir. Elma suyu sirkeye döndüğünde içinde asetik asit oluşur ve keskin bir kokuya sahip olur.
Antiseptik : Meyve ve sebzelerin elma sirkesi katılmış su ile yıkanması onların mikroplardan arınmasını sağlar. Ayrıca Bakteri ve mikropların barınmaması için mutfak ve banyolarınızda elma sirkeli su kullanmanız önerilir.

Boğaz ağrısı : Anjin ve streptokok dahil olmak üzere tüm boğaz ağrılarında, 1 bardak suya katılan 1 kahve kaşığı elma sirkesi ile her saat başı yapılacak gargara rahatlatıcı bir çözüm olacaktır.

Migren : Bir tasın içerisine eşit miktarda su ve elma sirkesi koyup kaynatın. Daha sonra altını kısarak yüzünüzü buhara tuttun. Bu şekilde 3 dakika kadar soluk almanız migren ağrılarının yok olmasını sağlayacaktır.

Ayaklar : Ayaklarınız için bir leğene ayak bileklerinize kadar ılık su doldurun ve içine yarım şişe elma sirkesi ilave edin. Sabah ve akşam, en az 5 dakika, ayaklarınızı bu su içinde dinlendirin.

Yorgunluk ve uykusuzluk : 1 litre suya 3 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir fincan bal ilave edin. Her gece yatmadan önce 2 yemek kaşığı içeceğiniz bu karışımla uykusuzluğunuzun ve yorgunluğunuzun kaybolduğunu göreceksiniz.

Kaşıntılar : Böcek ısırmalarına ve kurdeşene bağlı kaşıntılarda, arı sokmalarında ve cilt çatlaklarında sürülecek elma sirkesi rahatsızlığı ve acıyı giderecektir.
Mide bulantısı : Mide bulantısının ve kusmanın önüne geçmenin yolu; ılık elma sirkesine bir bezi batırıp sonra sıkmak ve bu bezi midemizin üstüne yerleştirmektir. Bez soğudukça ılık bir bez ile işlem yeniden yapılmalı.

Sivilceler : Sağlıklı bir cilt için banyo suyunuza biraz elma sirkesi ilave edin. Cildinizin yumuşadığını ve parladığını fark edeceksiniz. Sivilceler için, su ile seyreltilmiş elma sirkesiyle yüzünüzü silin ve durulayın. Elma sirkesi akneye neden olan mikropları öldürür.

Varisler : Varislerin yol açtığı ağrıdan şikayetçiyseniz, sirkeli bir bezi, bacaklarınıza sarın ve 30 dakika bekletin. Otuz dakikalık süreyi bacaklarınızı yukarı kaldırarak geçirin. Bu işlemi sabah ve akşam tekrarlayın.

Nasırlar : En bilinen yollardan biri bayat ekmeği elma sirkesine batırıp nasırlı bölgenin üzerine koymak ve gece boyunca orada muhafaza etmektir. Sabah kalktığınızda nasırın veya sertliğin kaybolmuş olduğunu göreceksiniz. Bir başka yol ise ılık suyun içine yarım bardak sirke koyup, yarım saat süre ile nasırlı bölgeyi bu suda bekletmek ve daha sonra bir havlu ile kurulayıp ponza taşı ile bölgeyi ovuşturmaktır.

Kilo kontrolü amaçlı kullanımda elma sirkesinin iştahı kapattığı varsayılır ve metabolizmayı hızlandırarak yağların daha çabuk yakılmasını sağlar. Yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı içilmesi önerilmektediir.

Baş ağrılarında yarı yarıya elma sirkesi su karışımına batırılmış bir parçası ile başa kompres yapılmalıdır.

Kas ağrıları ve gerginliklerinde kaslara sirkeye batırılmış bir kumaş parçası bağlanır ve 15 dakika civarında burada tutulur.

Güneş yanıklarına elma sirkesi sürülmesi kırmızılık ve acıyı azaltır.
Soğuk algınlığı ve tıkanmalarda 150 mililitre elma sirkesi kaynatılarak odada bekletilirse solunum yollarını açmaktadır.

Eklem sertliklerinde ve romatizma ağrılarında günde 4 defa birer çay kaşığı içilir. Banyo suyuna katılır.
Boğaz ağrısında 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile gargara yapılması boğazı rahatlatmaktadır.
Astım şikayeti olanlar günde bir çay kaşığı elma sirkesi içmelidir.
Yüksek tansiyonda ve şeker hastalığında bileklerin içi elma sirkesi ile ovulmalı ve beslenmede elma sirkesine yer verilmelidir.

Beslenmesinde düzenli olarak elma sirkesi ve bala yer veren hamile kadınların çocuklarının daha kuvvetli tırnak ve saçlara sahip olduğu görülmüştür.

Elma sirkesi faydalarının yanısıra yüksek asitli bir maddedir. Hazımsızlık, dişler ve ağızda tahrişe neden olabilir. Yüksek miktarlarda kullanımı mide bulantısı ve alerjiye neden olabilir.

Hiç yorum yok: